Kŕčové žily: 10 Potravín, ktorým by ste sa mali vyhýbať

Ležiaca ženaKŕčové žily alebo pavučinové cievky (nazývané kvôli ich klastrovému vzhľadu) sa obvykle objavujú pri vonkajšej vrstve kože, a tak ich môžete jednoducho spozorovať. Veľkosti kŕčových žíl sa líšia, môžu byť pomerne malé, či veľmi veľké.

Presná príčina vzniku kŕčových žíl nie je známa. No čo veda vie je, že vznikajú kvôli nahromadeniu neokysličenej krvi v žilách.

Niektoré štúdie, ktoré nájdete na nakrcovezily naznačujú, že takéto cievne pavučinky sú jednoducho prirodzene slabé žily a môžu byť ľahko zdedené. Ďalšie príčiny vzniku kŕčových žíl sú: pravidelné dlhé státia či sedenia, obezita, vek (môžu sa stať viditeľnejšími s pribúdajúcimi rokmi) a tehotenstvo. Vo veľmi zriedkavých prípadoch sú pavučinové cievky spôsobené nádormi v panve. Hneď ako si to človek všimne, je najlepšie aby čo najskôr navštívil lekára pre správnu diagnózu a následnú liečbu.

Kŕčové žily nemožno vyliečiť úplne, no ich liečba môže prebehnúť úspešne. Liečba kŕčových žíl sa sústreďuje na zmiernenie bolesti a komplikácií spôsobených týmto stavom, a to napríklad skleroterapiou. Skleroterapia je liečebná procedúra využívajúca soľný roztok vstreknutý priamo do krvi, čo umožní krvi tiecť cez zdravé žily. Ďalšia metóda liečby je využitie kompresných pančúch na zmiernenie bolesti. Pacient by sa mal vyhýbať prekríženým nohám v sede a dlhodobému státiu v jednej polohe. Aj pravidelné cvičenia a strata váhy môžu pomôcť. Jestvujú extrémne prípady, kedy sa vyžaduje operácia.

Je veľmi dôležité, aby si človek zvolil to správne jedlo, aby človek nezhoršil stav či nedopomohol k jeho vzniku. Strava hrá jednu z hlavných úloh v tomto smere, to je aj dôvod zostavenia zoznamu potravín ktorým by sa človek mal vyhýbať ak trpí kŕčovými žilami.

RAFINOVANÁ MÚKA A ZRNÁ

Vláknina je veľmi dôležitá vo formácii stien žíl a v správnej funkčnosti krvného obehu. Vláknina zabraňuje zápcham a formáciám krvných zrazenín. Zvyčajne sú zrná (nerafinované) brané ako dobrou stravou v prípade prítomnosti kŕčových žíl. Rafinované zrná na druhej strane majú ich vlákninový obsah odstránený. Potraviny ako rafinované cestoviny, biela ryža a iné biele potraviny by nemal človek jesť, najmä ak trpí kŕčovými žilami.

CUKOR

Spracované zrná sa v krvi chovajú rovnako ako cukor, a teda niet divu prečo je rafinovaný cukor na zozname potravín ktorým by sa mal človek vyhýbať. Vysoký príjem rafinovaného cukru nielenže vedie k obezite (čo je jeden faktor v tvorbe kŕčových žíl), ale taktiež vedie k rôznym iným zdravotným komplikáciám. Rafinovaný cukor je chudobný na vlákninu, čo môže viesť k zápche.

POTRAVINY BOHATÉ NA SODÍK

Zdravé jedloNadmerný príjem sodíku môže viesť k retencii vody v tele, to je na to aby telo bolo schopné zbaviť sa tohto nadmerného obsahu sodíka v bunkách, čo koniec koncov zvyšuje množstvo krvi v žilách. Väčšie množstvo krvi znamená zvýšený tlak vyvíjaný na žily, čo zoslabuje steny a tak podporuje vznik slabých a rozšírených kŕčových žíl.

ALKOHOL

Nadmerný príjem alkoholu môže viesť k uvoľňovaniu vysokých hladín inzulínu rovnako ako v prípade príjmu potravín bohatých na sacharidy a cukry. Nadmerná konzumácia alkoholu môže viesť k žilovým poruchám. Ak je v tele vysoký obsah inzulínu, telo už nie je schopné zbaviť sa sodíka, čo zvyšuje obsah vody v tele. Alkohol taktiež dokáže ovplyvniť. Alkohol je schopný ovplyvniť spôsob akým cirkuluje telo krv, nakoľko útočí na schopnosť obličiek čistiť krv od toxínov a iných nečistôt. To spôsobuje tuhšiu krv, čo väčšmi zoslabuje žily v nohách.

SOLENÉ POTRAVINY

Solené potraviny či potraviny obsahujúce priveľa soli môžu len zhoršiť kŕčové žily.

ZELENÉ ZELENINY

Nakrájana uhorkaVitamín K je známy tým, že zráža krv. No pokiaľ je v krvi príliš veľa vitamínu K, robí to krv hustejšou a to robí obeh krvi obtiažnejším. Niektoré zelené zeleniny ktorým by sa mal človek vyhýbať: ružičkový kel, špenát, kalerábové listy a karfiol.

Nakoľko je obezita jedným z hlavných príčin vzniku kŕčových žíl, nasledujúce potraviny by nemali byť zahrnuté do jedálnička pokiaľ chce človek stratiť váhu a zabrániť vzniku či zhoršeniu kŕčových žíl:

SÓJOVÁ OMÁČKA

Na to, aby človek zabezpečil zdravý vaskulárny systém, je veľmi dôležité udržať vysoké hladiny draslíka a nízke hladiny sodíka. Tzn. vyhýbajte sa sójovej omáčke.

PLNOTUČNÉ MLIEKO

Získanie váhy môže viesť k zvýšenému tlaku na žily v nohách, čo zvyšuje riziko vzniku kŕčových žíl. Udržiavajte rozumný príjem kalórií, majte pestrofarebné jedlá a tanier naplňte živinami. Ak sa chcete vyhnúť neustálym pridávaním na kilách, vyhýbajte sa plnotučným mliekam a iným produktom z plnotučného mlieka.

Medzi iné patria:

TROPICKÉ OVOCIA

OVOCNÉ ŠŤAVY

Zoznam vhodných potravín je tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *